Grupa Meblarska to meble na wymiar i autorskie produdkty.

Zadzwoń do nas +48 505 130 084

Tadeusza Borowskiego 2, Warszawa

POn - Pt 9 - 16

Top

Co składa się na ostateczną cenę kuchni?

Proces tworzenia kuchni to dosyć skomplikowane przedsięwzięcie zarówno po stronie kupującego jak i wykonawcy. Szerzej o tym jak może on wyglądać krok po kroku pisaliśmy w tym artykule.

Przejdźmy jednak do sedna tego artykułu i na początek zastanówmy się co składa się na ostateczną cenę kuchni.

Cena kuchni to zwykle:

  • koszt materiałów do budowy korpusów
  • koszt frontów meblowych
  • koszt produkcji mebli
  • koszty systemów użytych w szafkach (np. systemy szufladowe czy systemy umieszczane w szafkach narożnych do optymalnego wykorzystania przestrzeni)
  • koszty blatów (te mogą różnić się znacznie w zależności od materiałów)
  • koszty transportu (często w dwie strony – z fabryki do stolarni i ze stolarni do Ciebie)
  • koszt montażu u Klienta (w tym koszcie jest nie tylko robocizna ale i materiały potrzebne np. do montażu szafek górnych, czyli przykładowo szyny i wkręty montażowe jak i chemia np. silikony do uszczelnień, akryle)
  • marża producenta kuchni

Na potrzeby artykułu pominęliśmy wiele kosztów pośrednich jak leasing maszyn, wynajem hali produkcyjnej i inne koszty producenta, zawarte w marży.

Niektóre z wymienionych kosztów są w miarę stałe tak jak np. marża na podobnej wielkości kuchniach czy koszty jej montażu. Mitem jest to, że wykonawca zarabia więcej na droższej kuchni. Jest wręcz przeciwnie.  Im tańsze materiały tym większa może być marża producenta.

Przykładowo gdybym drastycznie zmniejszył jakość materiałów a zarazem i koszt to mógłbym teoretycznie zwiększyć swoją marże. Ponieważ większość Klientów zdaje sobie sprawę, że ciężko zrobić kuchnię na wymiar przykładowo poniżej 15 tys. zł.

Aby ułatwić zrozumienie tej zależności poniżej przedstawiamy graficznie tę zasadę.

 

Wykres przedstawiający marżę producenta kuchni na wymiar w zależności od kosztów materiałów

Koszty materiałów a marża producenta mebli na wymiar. (opracowanie własne: Grupa Meblarska)

 

Wiemy, że istnieją firmy, które przyjmują taktykę wykorzystującą ten fakt i oferują Klientom jak najtańsze materiały przekraczając znacznie tę granicę i nie schodząc ze swojej marży. Finalnie tworząc kuchnię przykładowo za 20 000 zł zarabiają na niej więcej niż firma która robi takiej samej wielkości kuchnię za 40 000 zł. Można ewentualnie zaakceptować taką sytuację jeśli Klient jest w pełni świadomy różnic między materiałami jakie kupuje. Jeśli jednak producent zachwala np. właściwości mechaniczne laminatu jednocześnie nie przedstawiając zalet np. płyt fornirowanych nie postępuje wg nas w pełni etycznie.

Wierzymy, że informowanie Klientów o wszystkich aspektach produkcji kuchni otwarcie, owocuje zaufaniem i polecaniem naszej firmy kolejnym Klientom.

Spotkałem się z opiniami ludzi będących w stanie dopłacić do produkcji swojej kuchni gdyby poinformowano ich wcześniej jakie są cechy alternatywnych i zarazem droższych materiałów. Byli zawiedzeni, że nie dowiedzieli się tego od firmy wykonującej ich meble. Jednocześnie wielu klientów odczuwa zadowolenie ze swojej „tańszej” kuchni i w pełni to rozumiem, ponieważ wszystko zależy od potrzeb.

 

Dlaczego podobna wizualnie kuchnia może różnić się cenowo nawet o 300%?

Diabeł tkwi w szczegółach. W tym przypadku w jakości i przysłowiowej ,,półce” materiałów użytych do produkcji kuchni. Jak już wiesz z poprzedniej części artykułu cena kuchni to wiele składowych. Weźmiemy teraz na warsztat te które mogą zauważalnie wpłynąć na końcową cenę.

 

Pominę:

  • koszt materiałów do budowy korpusów (ten koszt jest w większości wypadków zbliżony)
  • koszty systemów użytych w szafkach (ponieważ można z nich po prostu zawsze zrezygnować, wyjątkiem u nas są systemy szufladowe – staramy się nie stosować modeli z niższych półek ponieważ nie mamy żadnych wątpliwości, że nawet w najtańszej kuchni warto dopłacić do lepszych)
  • koszty produkcji, transportu oraz montażu i marży (w większości przypadków, jak wspomniałem wcześniej, są zbliżone w większości firm)

 

Skupię się na:

  • koszcie frontów meblowych
  • koszcie blatów (są przeważnie widoczne dla Klienta w większości wycen)

 

Fronty meblowe mogą być zrobione z różnych materiałów. Opiszemy je szczegółowo w osobnym artykule poświęconym tylko temu tematowi. Teraz poruszę temat różnic cenowych między poszczególnymi materiałami.

Porządkując niektóre rodzaje frontów od najtańszego do najdroższego możemy uszeregować je w następującym porządku:

  • fronty z płyty laminowanej.
  • fronty z akrylowanej płyty meblowej ciętej i oklejonej dookoła.
  • fronty akrylowane (każde skrzydło drzwiczek szafki oddzielnie).
  • fronty lakierowane (połysk i półmat).
  • fronty fornirowane (w przypadku tych frontów cena może różnić się nawet o 200% w zależności od tego czy zaprojektujemy tzw. „kontynuację słojów” oraz czy fronty są matowe czy w połysku).
  • fronty „premium+” (w tę grupę dla uproszczenia wrzucam inne rodzaje frontów premium np. fronty metalowe – miedź, stal oraz fronty ręcznie „patynowane” lub poddawane innym pracochłonnym zabiegom)

 

Za fronty wymienione wyżej w kuchni ok. 10-15 m2 możemy zapłacić ok. 7 000 zł. w przypadku frontów z płyty laminowanej. W przypadku frontów lakierowanych i fornirowanych ok. 2 razy więcej. “Grupa premium” to koszt nawet do 30 000 zł.

Oczywiście są to tylko wartości szacunkowe. Koszty mogą różnić się znacznie w zależności od projektu. Jednak jak widać tylko zmiana frontów może spowodować, że kuchnia która kosztuje u jednego wykonawcy 20 tys. zł u innego kosztuje 40 tys. Ponieważ drugi wykonawca wziął pod uwagę zupełnie inne materiały w takim przypadku wyceniany jest po prostu zupełnie inny produkt.

Bardzo podobnie jest w przypadku blatów kuchennych. Uporządkujmy niektóre z nich w kolejności od najtańszego do najdroższego:

  • blaty z płyty wiórowej pokryte laminatem.
  • blaty drewniane i kompozytowe (ciężko powiedzieć które są droższe ponieważ w zależności od rodzaju użytego materiału i producenta raz droższe są blaty drewniane a raz kompozytowe).
  • blaty kamienne.

 

I tak, blaty z płyty wiórowej w małej kuchni mogą kosztować nawet 1 500 zł, blaty kamienne nawet 10 000 zł. Wniosek wydaje się oczywisty – możemy sprawić, że cały projekt będzie o rząd wielkości droższy tylko przez zmianę rodzaju blatu i odwrotnie.

 

Czym różnią się materiały premium od ich tańszych odpowiedników?

No dobrze-  skoro różnice cenowe są tak duże to dlaczego wszyscy nie wybierają tych 10 razy tańszych i dlaczego tylko takich nie sprzedajecie, skoro można na nich również więcej zarobić? – mógłbyś zapytać.

Dokładnie z tego samego powodu dla którego na rynku sprzedają się zarówno samochody marki VolksWagen i Opel jak i Smart oraz Mercedes ale i Tesla, Bentley i Ferrari.

A dlaczego nie sprzedajemy tylko tych najtańszych i akceptowalnych jakościowo? Sam się nad tym często zastanawiam 🙂 – Ponieważ po prostu etyka zawodowa każe nam poinformować Klienta o wszystkich możliwościach dostępnych na rynku nawet jeśli mamy mniej zarobić na zleceniu. Wierzę, że przy tym podejściu i tak zarobimy więcej w dłuższej perspektywie ponieważ wierzymy, że „zaufanie to najlepsza waluta przyszłości” :).

Czym zatem w końcu różnią się te materiały od siebie oprócz ceny?

Po pierwsze trwałość.

W przypadku blatów jest prawie wprost proporcjonalna do ceny. Na pewno jest tak w niższych półkach cenowych (blaty z płyty wiórowej, która ma najmniejszą trwałość w porównaniu do blatów drewnianych, kompozytowych i kamiennych). Z drugiej strony o niektóre droższe blaty często należy też mocniej zadbać, o czym więcej poniżej.

Po drugie walory estetyczne.

W przypadku płyty laminowanej mamy zawsze identyczny wzór (jest on nadrukowywany na cienki laminat, którym jest pokrywana płyta wiórowa). Odwrotnie będzie na płycie fornirowanej czy blacie kamiennym. Wzory są tam niepowtarzalne, ponieważ są stworzone przez naturę (płyta fornirowana to po prostu płyta MDF pokryta cienkim, prawdziwym drewnem i lakierem).

Dodatkowo płyta laminowana nie ma przeważnie struktury jak płyta fornirowana tylko jest płaska. Istnieją oczywiście „laminaty” ze strukturą jednak jest to struktura stworzona z laminatu (tworzywo sztuczne) a nie struktura prawdziwego drewna. Dla niektórych oczywiście nie będzie to miało znaczenia.

Po trzecie właściwości mechaniczne.

Tu zaczyna się robić ciekawie, ponieważ nie zawsze wytrzymałość jest proporcjonalna do ceny. Chodzi mi przede wszystkim o odporność na zarysowania, wgniecenia, ekspozycje na wodę czy problematyczne ciecze jak wino/soki, promieniowanie UV lub inne czynniki zewnętrze.

I tak przykładowo najtańsza płyta laminowana może być bardziej odporna mechanicznie niż płyta fornirowana oraz podobnie zdecydowanie tańszy front z płyty akrylowanej będzie przeważnie „wytrzymalszy” mechanicznie niż front lakierowany. Inaczej będzie z odpornością na wodę można tu przyjąć zasadę, że im tańszy materiał tym gorzej znosi ekspozycję na wodę – istnieją wyjątki od tej reguły. Promienie UV działają podobnie na większość materiałów jednak szczególnie wrażliwe na nią są np. ciemne blaty kompozytowe.

W tym miejscu warto wspomnieć o możliwościach regeneracji uszkodzonych materiałów. I tak uszkodzoną płytę laminowaną raczej należy wyrzucić (da się ją zregenerować jednak może po takiej regeneracji zacząć łapać wilgoć i puchnąć poza tym wymiana na nową nie jest dużą inwestycją). Odwrotnie jest w przypadku płyty fornirowanej matowej tu da się zastosować szereg zabiegów, które sprawią, że uszkodzenie będzie niewidoczne – opiszemy to dokładniej w innym artykule.

Po czwarte inne walory działające na nasze zmysły.

I tu wszystko zależy od preferencji przyszłego właściciela kuchni. Drewno zawsze będzie ciepłe i przyjemniejsze w dotyku niż laminat. Przykładowo blat drewniany olejowany ma nie tylko niepowtarzalną fakturę ale i zapach drewna, barwę i twardość. Kamień jest trwały, ciężki, odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania ale i zimny co nie każdemu będzie pasować.

Podobne właściwości co kamień będzie miał blat kompozytowy, ale będzie przeważnie „bardziej miękki” czyli mniej odporny na zarysowania i inne uszkodzenia. Będzie za to cieplejszy, co również zależy od preferencji. Ciemny kompozyt będzie miał również mniejszą odporność na promieniowanie UV więc w miejscach dużej ekspozycji na słońce mogą pojawiać się z czasem przebarwienia. Mamy więc cały szereg właściwości, które mogą być przez niektórych pożądane a dla innych być obojętne lub wręcz niechciane.

Pod koniec artykułu zamieściliśmy tabelę właściwości różnych materiałów wraz z klasyfikacją cenową aby ułatwić ostateczną decyzję co do tego które materiały wybrać do swojej kuchni.

 

Co sprawia, że materiały „premium” są droższe niż materiały z „niższej półki”?

Podstawową różnicą wpływającą na cenę końcową materiału jest proces produkcji. I tak wytwarzana na masową skalę płyta wiórowa pokryta laminatem (jest to tworzywo sztuczne „udające” naturalne materiały) będzie przeważnie najtańszym dostępnym materiałem używanym do produkcji mebli na wymiar.

Ciekawostką jest fakt, że płyta wiórowa nie w każdej części świata „przyjęła się” jako materiał do budowy mebli. Przykładowo nie spotkamy praktycznie płyty wiórowej w meblach tworzonych w Stanach Zjednoczonych. Tam do produkcji korpusów meblowych używa się sklejki (czyli sklejonych, cienkich płatów naturalnego drewna – przeważnie pochodzącego z Kanady) a do produkcji frontów meblowych używa się podobnych materiałów co w Europie – czyli płyt MDF pokrytej lakierami, forniarami i innymi materiałami.

Materiały premium w większości przypadków pochodzą z naturalnych półproduktów (blaty kamienne, płyty fornirowane) lub mają skomplikowany proces produkcji (fronty lakierowane – gdzie proces wytwarzania trwa ok. 3 tygodnie nakładając kolejne warstwy lakieru i czekając aż poprzednie wyschną).

Czyli większa cena związana jest przede wszystkim z większymi kosztami powstawania. Te materiały również bywają mniej dostępne. O ile produkcja frontów lakierowanych jest w uproszczeniu procesem niezależnym od dostępności surowców takich jak drewno odpowiedniej jakości o tyle blaty drewniane są dosyć podatne na wahania cen surowca oraz ich dostępność bywa różna.

 

Jak wyglądają meble z materiałów premium w porównaniu do ich tańszych zamienników?

Kuchnia z tańszych zamienników może wyglądać na pierwszy rzut oka całkiem podobnie do kuchni z materiałów premium. Różnice są widoczne przy bliższych oględzinach. Chociaż „znawca” tematu zauważy te różnice nawet na zdjęciu.

Niżej możesz zobaczyć np. jak wygląda płyta fornirowana. Zwróć uwagę na strukturę samego forniru. W miejscach gdzie odbija się światło widać wyraźnie, że fornir nie jest płaski jak większość laminatów.

 

Fornir oliwka Cordoba lakierowany matowy

Fornir oliwka Cordoba lakierowany matowy (źródło: Materiały własne Grupa Meblarska)

 

Fornir Oliwka Corboda matowy lakier

Fornir Oliwka Cordoba matowy lakier (źródło: materiały własne Grupa Meblarska)

 

Oliwka Cordoba z kontynuacją słojów

Oliwka Cordoba z kontynuacją słojów (źródło: materiały własne Grupa Meblarska)

 

Niżej zdjęcie mebli robionych na wymiar z najtańszych materiałów czyli fronty z płyt akrylowanej ciętej oraz oklejonej laminatem i korpusach z płyty meblowej. Niektóre fronty są zrobione z płyty wiórowej pokrytej szkłem, co pięknie dopełniło całość. Meble zostały wykonane przez jednego z założycieli Grupy Meblarskiej kilka lat temu.

 

Lada z akrylu oklejanego oraz płyty z laminatu (dąb sonoma)

Lada z akrylu oklejanego oraz płyty z laminatu – dąb sonoma (źródło: materiały własne Grupa Meblarska)

 

stoły z płyty wiórowej 38mm laminowanej - dąb sonoma

stoły z płyty wiórowej 38mm laminowanej – dąb sonoma (źródło: materiały własne Grupa Meblarska)

 

Szafki stojące i wiszące z płyty laminowanej - dąb sonoma, fronty z akrulu oklejanego oraz szkła brązowego

Szafki stojące i wiszące z płyty laminowanej – dąb sonoma, fronty z akrulu oklejanego oraz szkła brązowego (źródło: materiały własne Grupa Meblarska)

 

 

Podsumowanie

Czy da się zrobić kuchnię za 20 tys. zł? Z całą pewnością TAK!

Czy będzie to wymarzona kuchnia dla konesera, który lubi np. Naturalne drewno? Z całą pewnością NIE!

Czy będzie to w pełni funkcjonalna kuchnia która może być do tego piękna na pierwszy rzut oka? Zdecydowanie TAK!

Czy warto w takim razie robić kuchnię za 20 tys. zł czy lepiej dopłacić do materiałów „premium”? Na to pytanie powinieneś odpowiedzieć sobie sam.

Z całą pewnością zarówno funkcjonalną kuchnię z tańszych materiałów jak i kuchnię z materiałów premium zrobisz z Grupą Meblarską.

Poniżej znajdziesz zestawienie właściwości niektórych materiałów zarówno z wyższej jak i z niższej półki cenowej. Mamy nadzieję, że pomoże Ci dokonać najlepszego wyboru co do materiałów jakie wybierzesz do Twojej kuchni.

 

Tabela porównująca różne rodzaje materiałów używane do produkcji kuchni na wymiar

Tabela porównująca materiały używane do produkcji kuchni na wymiar (źródło: opracoewanie własne Grupa Meblarska)

 

 

Jeśli mimo przeczytania całego artykułu nie chcesz tych decyzji podejmować sam doradzimy Ci!

UMÓW SIĘ NA DARMOWĄ KONSULTACJĘ TELEFONICZNĄ (kliknij TU).

 

UWAGA: Jeśli przeczytałeś ten artykuł do końca i chciałbyś zrobić kuchnię w granicach 20 tys. zł napisz do nas do końca kwietnia 2020 roku. Powołaj się na ten artykuł i uwaga – poproś o wizualizację i model 3d za połowę ceny. Zapłacisz za nią maksymalnie 1 000 zł. Będziesz mógł zrealizować kuchnię nawet u innego wykonawcy jeśli z jakiegoś powodu tak zdecydujesz.